Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı 2. sınıf öğrencisi Ahmet Barlık’ın hazırlamış olduğu “Kontak Lenslerin Ultraviyole Işık Geçirgenliğinin Ölçülmesi” adlı projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Projenin kabul edilmesinden dolayı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı hocası ve proje danışmanı Öğr. Gör. Gonca Ateş ile proje yürütücüsü Ahmet Barlık’ı makamında kabul eden Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış çabalarından dolayı kendilerini tebrik etti.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı Öğr. Gör. Gonca Ateş’in danışmanlığını yaptığı yürütücülüğünü ise aynı bölüm 2. sınıf öğrencisi olan Ahmet Barlık’ın yaptığı “Kontak Lenslerin Ultraviyole Işık Geçirgenliğinin Ölçülmesi” adlı proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi. TÜBİTAK 2209 kapsamında kabul gören proje 6 ay sürecek.
Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış’a proje hakkında bilgi veren proje danışmanı ve aynı zamanda Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı Öğr. Gör. Gonca Ateş; “Göz, ışığı emen piğmentli moleküller bakımından zengin olup fotokimyasal reaksiyonlara karşı duyarlılığı fazladır. Ultraviyole korneadan başlayıp retinaya kadar uzanan çeşitli dokularda hasarlara sebep olmaktadır. Kornea ve lens UV’ nin zararlı etkilerini filtreleme görevi görürken zamanla fazla UV’ ye maruz kaldığı için çeşitli göz hastalıklarına sebep olmaktadır. Bunlar katarakt, pterjium, makula dejenerasyonu, limbusta yer alan kök hücrelerin tahribatı gibi olumsuzluklardır. Gözlükler UV’ye karşı koruma sağlar fakat çerçevenin yapısı ve yansımadan kaynaklı yandan gelen ışığın kornea geçişini engelleyemediği için kontakt lensler tercih edilmektedir. UV blokajı olmayan konvansiyonel lensler UVA’nın yüzde 10’ unu ve UVB’nin yüzde 30’unu bloke ederken UV blokajlı lensler ise UVA’ nın yüzde 76’sını ve UVB’nin yüzde 95’ini bloke eder. Yapılan bilimsel çalışmalarda katılımcıların yüzde 79’unun UV’ ye maruz kalmanın ciltteki tehlikeleri bildiğini ancak yüzde 6’sının UV ile göz hastalıkları arasındaki ilişkinin farkında olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar UV’ nin göze olan tehlikeleri konusunda halkın bilinçlendirilmesi ve farkındalığın arttırılması gerekliliğidir çünkü hastalıkları tedavi etmenin zor ve yüksek maliyetinin aksine UV maruziyetini azaltmak nispeten daha kolay ve ekonomik olacaktır. Bu doğrultuda 2209-A Tübitak projesi kapsamında farklı türlerde kontakt lenslerin UV ışık geçirgenliğinin belirlenip göz sağlığımız için hangi kontakt lenslerin tercih edilmesi gerektiğini belirleyip, toplumsal farkındalık düzeyinin arttırılması hedeflenmiştir” şeklinde konuştu.
Proje hakkında bilgi alan Rektörümüz Prof. Dr. Alkış, böylesi bir projeyi hazırladıkları için Öğr. Gör. Ateş’i ve öğrencimiz Barlık’ı tebrik ederek, üniversite olarak her türlü teçhizatı ve teknik desteği kendilerine sunacaklarının altını çizdi ve konuşmasını şöyle sürdürdü; “akademik camia olarak çok önemli ve bilimsel değeri yüksek olan TÜBİTAK gibi bir kurum tarafından projenizin kabul görmesi benim için çok anlamlıdır. Bundan dolayı her ikinizi de tebrik ediyorum. Üniversite olarak böylesi projelerin artmasını temenni ediyorum. Bunun için de gelecek dönem için bütün hocalarımızı proje konusunda teşvik edeceğiz. Projeniz kapsamında gerek laboratuar ve gerekse de ihtiyacınız olan her türlü teçhizatı kullanımınıza açacağız. “
Ardından da Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı hocası , proje danışmanı Öğr. Gör. Gonca Ateş ve proje yürütücüsü Ahmet Barlık ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
12/07/44 | Şırnak Üniversitesi