sirnak-universitesi-onculugunde-faydali-bir-model-daha-turk-patent-ve-marka-kurumu-tarafindan-tescil

Hastaneye gitmeden enfeksiyon testi yapabilen model, Şırnak Üniversitesi öncülüğünde geliştirildi. Şırnak Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi ve aynı zamanda üniversitenin Teknoloji ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Veysel Tahiroğlu öncülüğünde ve Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naci Ömer Alayunt tarafından “Faydalı Modelleri” Türk Patent tarafından tescillendi.

%50’si Şırnak Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Veysel Tahiroğlu diğer %50’lik kısmı ise Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Naci Ömer Alayunt’un buluşu olan  “Nitrat İçerikli Sünger İçeren Steril ve Vakumlu İdrar Kabı” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 22.07.2024 tarihinde tescil edildi.

 Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış   “Her geçen gün insan hayatını kolaylaştıran yeniliklere imza atan üniversitemizin değerli akademisyenlerine çalışmalarından dolayı teşekkür ediyor çalışmalarında başarılar diliyor ve her zaman yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum.” dedi

Dr. Öğr. Üyesi Veysel Tahiroğlu ise tescillenen buluşları olan  “Ulusal Faydalı Model” buluşu hakkında şunları söyledi: “Ulusal Faydalı Modelimizi Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Naci Ömer Alayunt’un katkılarıyla birlikte geliştirdik. Dr. Veysel Tahiroğlu faydalı modelle ilgili şu açıklamalarda bulundu. Bu buluş;  Literatürde kullanılan idrar kapları, kullanıcıya herhangi bir sterilizasyon önlemi sunmayan, tamamen kullanıcının dikkatine bırakılmış bir yapıda tasarlanmıştır. Genellikle yivli yapıda bir kapak içeren, bu kapağın açılarak içerisine idrarın doldurulduğu ve sağlık personeline teslim edildiği bir kullanım şekli mevcuttur. Sağlık personeli ise, biyokimya laboratuvarında inceleme yapabilmek için, idrar kabındaki idrarı yine kapağını açarak, bardaktan bardağa su döker gibi, deney tüpüne dökmek için çaba sarf etmektedir. Tahlil için gerekli miktarda idrarın alınması akabinde, idrarın kalanı da lavaboya dökülmektedir. Bu durum hem sağlık personelini hastalık kapma riski altında bırakmakta hem de tahlili yapılacak olan idrar için kontaminasyon riskini artırmaktadır. Nitekim laboratuvarlar mümkün olduğu kadar steril tutulmaya çalışılsa da bunu tamamen sağlamak mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla anlık dahi olsa idrar kabının örnek alınmak için açılması, ilgili idrar örneğinde kontaminasyon riski oluşturmaktadır. Ayrıca mevcut teknikte alınan idrar örnekleri, laboratuvar ortamına taşınmakta ve tahlil sonuçlarına bu ortamda ulaşılmaktadır. Kullanılan kapların, kap içerisindeki idrarın herhangi bir enfeksiyon barındırıp barındırmadığına dair öngörü sağlaması gibi bir fonksiyonu bulunmamaktadır. Sağlık sektöründe doğru,doğru tanıya, doğru tanı ise doğru tedaviye götürmektedir. Bu düşünceden hareketle, tescillenen buluşumuz ortaya konulmuştur. Tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Üniversitemizin ilk modelinden sonra ikinci modele de imza atmamız üniversitelerimizin adına  son derece önemlidir. Şırnak Üniversitesini hem ülkemizde hem de dünya üniversiteleri arasında iyi bir seviye getirmek için büyük bir emek ve çaba ile çalışmaktayız.“ dedi. 

09/02/46 |  Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü