Üniversitemiz bünyesinde bulunan Sağlık Bilimleri Fakültesi, bölgenin en gelişkin laboratuvarını hizmete açtı. Kurdelesini Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Reşat Sakur’un kestiği laboratuvarlar Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişkin laboratuvarları konumunda. Açılış töreninde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Alkış, kurulan laboratuvarların açılması düşünülen Tıp Fakültesi için laboratuvar alanında bir alt yapı hazırlığı niteliğinde olduğunun altını çizdi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan laboratuvarların açılış töreni gerçekleştirildi. Temel Beceri Laboratuvarı, Anatomi Laboratuvarı ve Eğitim Laboratuvarı olarak kurulan laboratuvarların açılış törenine başta Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış olmak üzere, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Reşat Sakur ve fakülte idari ve akademik kadrosu katıldı. Burada görevlilerden uygulamalı bir şeklide bilgi alan Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış; “Üniversite yönetimi olarak bu sene bütçemizin önemli bir kısmını laboratuvarlara ayırdık. Hemşirelik bölümü için iyi bir laboratuvar, bölgenin en iyi laboratuvarlarından birini tesis etmiş bulunmaktayız. İleri de ebelik bölümü içinde benzeri bir laboratuvar hazırlamayı düşünüyoruz. Sağlık alanında yapılan her yatırımı ülkemize yapılan büyük bir kazanç olarak düşünüyoruz. Bu çalışmalarımızın ileriki safhalarda da devam edeceğini söyleyebilirim. Şimdiki yaptığımız çalışmalar ileride Tıp Fakültesinin kurulmasına hazırlık mahiyetinde olacaktır. Bu tür yatırımların memleketimize, üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan temel beceri ve simülasyon laboratuvarları, Avrupa standartlarına uygun dizayn edildiğinin altını çizen Hemşirelik ve Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Engin Turan ise laboratuvarlar hakkında şu bilgileri verdi; “Öğrenci başına yaklaşık 2-3 metrekare alan hesabıyla 40-60 öğrencinin eğitim alabileceği görsellik ve uygulamanın bir arada sunulduğu 124 metrekare alana sahip laboratuvar ortamıdır. Öğrencilere toplu olarak anlatım ve gösterim yapılabileceği projeksiyon veya smartboard (akıllı tahta) üzerinden eğitim yapılabilmekle beraber tek seferde 50 öğrenciye hemşirelik uygulamaları eğitimleri verilebilmektedir. Ayrıca doğal ve yapay aydınlatma, havalandırma düzeni ve termal konforu sağlayan ısıtma düzenine sahiptir. Hemşirelik bakımı ve uygulamalarının yapıldığı ve tam boy hasta eğitim mankenlerinin bulunduğu 2 adet hasta ünitesine sahiptir. Cerrahi ve normal el hijyeninin uygulandığı el yıkama ünitesinin yanı sıra, eğitim mankeleri, anatomik maketler ve simülatörlerle birlikte diğer eğitim gereçlerinin korunabileceği yeterli sayıda kapaklı ve çekmeceli dolap sistemine sahiptir. Uygulama laboratuvarı, hemşirelik öğrencilerinin eğitiminde kullanılmak üzere yeterli düzeyde ileri teknolojik araç gereçlerle donatılmıştır. Tam boy yetişkin hasta bakım simülatörü, Yoğun bakım hasta ünitesi, kamera kayıt sisteminin olduğu uygulama odası, çalışma ve oturma deski, bilgisayar sisteminin olduğu kayıt kontrol odası ve simülasyon odasında yapılan uygulamaların eğitim alan diğer bireyler tarafından değerlendirilebildiği rahat oturma ortamı ve bilgisayardaki kayıtları izlemeleri için büyük ekranların ve yazı tahtasının da bulunduğu debrifing salonundan oluşan 3 alandan oluşmaktadır. Uygulama odasındaki tam boy yetişkin insan simülatörü üzerinde temel hemşirelik uygulamaları eğitimi verilmesinin yanı sıra bilgisayarla önceden oluşturulmuş ve sonradan da eklenebilen hasta senaryoları bulunmaktadır. Bu senaryolar sayesinde öğrenciler gerçek hastalarla karşılaşmadan önce hastalara karşı doğru yaklaşım ve bakım uygulamalarını öğrenmektedirler.”
Galeri
12/03/45 | Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü