-sirnak-in-termal-turizm-potansiyeli-projesi-kapanis-paneli-ile-tamamlandi

Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri(BAP) birimi tarafından öncelikli alan projesi kapsamında desteklenen ve İl Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak gerçekleştirilen “Şırnak’ın Termal Turizm Potansiyeli” adlı projenin sonuçlarını paylaşmak için hazırlanan proje kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Üniversitemiz 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşen Panele Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış’ın yanı sıra İl Sağlık Müdürü Suat Altın ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

Finansmanı Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri(BAP) Koordinasyon Birimi tarafından sağlanan, İl Sağlık Müdürlüğü İşbirliği ile tamamlanan projede Şırnak’ın Jeotermal Kaynakları ortaya konuldu.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, Şırnak’ın yer altı ve yer üstü kaynakları, tarihi ve doğal güzellikleri ile ekonomik potansiyeli yüksek olan bir şehir olduğunu söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Alkış “Şırnak petrolün bulunmasıyla daha da ilgi çeken ve tanınan bir şehir oldu. Şırnak artık petrol kenti olmaya başladı. Şırnak il ve ilçeleri bereketli bir coğrafya buna rağmen yıllarca yaşadığımız mahrumiyetler üzüntü verici. Fakat bundan sonra inşallah ülkemizde geliştirilen politikalar ve bulunan enerji kaynakları ile şehrimiz de bu nimetlerden istifade etmeye başlayacaktır.  İlimizde bulunan petrol kaynakları sadece Şırnak için değil ülkemizin ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacak durumdadır. Yine ilimiz sınırları içerisinde bulunan Habur Gümrük Kapısının ülkemiz ekonomisine çok büyük katkısı olduğu herkes tarafından biliniyor. Doğa ve kültür turizmi konusunda da şehrimizin potansiyeli çok yüksek. Şehir olarak çok bereketli bir coğrafyadayız. Hep külfetlerini gördük şimdiye kadar bakalım inşallah bundan sonra hep beraber ülke olarak bu nimetlerden istifade ederiz. Şırnak’ın Termal Turizm Potansiyeli isimli projemizin çıktılarından elde ettiğimiz veriler neticesinde bu alanda da değerli katkılar sunabilecek durumda olduğumuzu görüyoruz. İleride Berçelan Yaylasında veya Cilo Dağlarında neden Dünya Ekonomik Forumları veya Dünyada etkin olan forumlar düzenlenmesin? Doğa olarak Cenevre ve Davos’un sahip olduğu güzelliklere sahip bir coğrafyaya sahibiz. Bu sene 4135 rakımlı Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri’nde düzenlenen 5. Cilo Fest’e 2 günde 15 bin kişi katıldı. Bu durum forumlar konusunda umut vadeder hal arz etmektedir.”

Projede; Doç. Dr. Sedat Çelik proje yürütücüsü olarak, Prof. Dr. Mahmut Tahir Nalbantçılar, Prof. Dr. Ayşen Davraz, Doç. Dr. Aysen Ercan İştin, Arş. Gör. Gökhan Kadırhan araştırmacı olarak görev aldı.

Panelde; proje kapsamda 5 mevkii de termal ve mineralli su kaynakları tespit edildiği, su kaynaklarından numuneler alınarak Diyarbakır halk Sağlığı laboratuvarlarında analizlerinin yapıldığı ve çıkan analizlerin sağlık ve turizm açısından değerlendirildiği belirtildi.

Sağlık açısından doktor kontrolü ile termal suların kullanılması gerektiğine dikkat çekilen panelde, turizm açısından önemli bir potansiyel olduğu vurgulandı.

Protokolün yanı sıra turizm sektörü temsilcilerinin ve yerel halkın katılım sağladığı panel, hatıra fotoğrafı çekiminin ardından yapılan ikramlarla son buldu. 

25.12.2023 |  Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü