2-molla-ahmed-el-cezeri-sempozyumu-kapanis-oturumuyla-son-buldu

2. Molla Ahmed El-Cezeri Sempozyumu kapanış ve değerlendirme oturumuyla son buldu. Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış’ın başkanlık ettiği kapanış oturumunda; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Cizre Kaymakamı Nazlı Demir ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesim Doru görüş ve değerlendirmelerde bulundu.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesim Doru, şunları söyledi; “Böylesi anlamlı bir sempozyumu düzenleyen tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Devlet kurumlarını böylesi bilimsel çalışmaların arkasında görmek, devlet-millet kaynaşmasına en büyük kanıttır. Cizre aşkın şehridir. Aşkın şehrinde yaşamış Mela’nın da mayası aşktır. Mela’yı belli bir havza içinde değerlendirmek yerine multidisiplinler ve daha evrensel bir bakış açısıyla bakmak, araştırmak, tartışmak gerek.”

Cizre Kaymakamı Nazlı Demir ise “Dicle’nin İncisi Cizre’de Molla Ahmed El-Cezeri için ikinci kez sempozyuma ev sahipliği yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu sempozyumumuza İsveç’ten, Norveç’ten, İran ve Irak’tan birçok bilim insanının yanı sıra Türkiye’den de katılım oldu. Burayı görmeyen tanımayan birçok insanda önyargı mevcuttur ancak Cizre’yi gördükten sonra bu önyargıların hepsi yok olup gitmektedir. Ben Kürtçe bilmememe rağmen Kürtçe yapılan bildirilerin Molla Ahmed’in aşkını anlayabiliyordum. Sempozyuma katılan herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ise bu coğrafyanın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, birçok ilim-irfan sahibi şahsiyetlerin yetiştiğini, bunların içinde de Melayê Cizîrî’nin en önemlilerinden olduğunun altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü; “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde devlet olarak bu tür ilmi çalışmaları her zaman destekledik. Bundan böyle de hem böylesi organizasyonları hem de basılı materyal anlamında devlet olarak bütün desteğimizi sunacağız. Sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

2. Molla Ahmed El-Cezeri Sempozyumu’nun kapanış oturumunun finalini Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış yaptı. Rektörümüz Prof. Dr. Alkış, Cizre Kaymakamı Nazlı Demir’in “Kürtçe bilmediğim halde Kürtçe yapılan bildirilerin Molla Ahmed’in aşkını anlayabiliyordum” sözlerine istinaden Mevlana’nın “Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir” sözüyle karşılık vererek, “Melayê Cizîrî’nin aşkını ancak aynı duyguları paylaşanlar anlayabilir. Sekiz oturum halinde gerçekleştirdiğimiz sempozyumumuza katılım sağlayan herkese şükranlarımı sunarım” şeklinde konuştu.

Sempozyum kapanış ve değerlendirme oturumunda yapılan konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, sempozyuma katılımlarından dolayı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Prof. Dr. Nesim Doru ve Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nazlı Demir’e teşekkür belgesi verdi. 

19.10.2023 |  Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü