rektorumuz-prof-dr-alkis-3-asirlik-mezarlik-ziyaretini-anlatti

Şırnak’a bağlı Balveren Beldesi’nde 300 yılı aşkındır kutlanan mezar ziyareti “Zev Şenlikleri” bu yıl da devam ettirildi. Her yıl Ekim ayının ilk perşembe gününde gerçekleştirilen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış da katıldı. Kur’an-ı Kerim’in hatmedildiği mezarlık ziyaretinde, binlerce insan ölülerinin ruhlarına dualar okuyup, birlikte pişirilen yemekleri birlikte yemekte ve çocuklar sevindirilmekte.

Yaklaşık 1700’lü yıllardan beri gerçekleştirilen mezarlık ziyareti bu yıl da Şırnak’a bağlı Balveren Beldesinde devam etti. Etkinliğe katılan ve aslen Balverenli olan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış da Şırnak’ta görev yapan ulusal ve yerel basın mensuplarına 300 yıldır devam eden bu geleneği anlattı. Rektörümüz Prof. Dr. Alkış; “Gerçekleştirdiğimiz bir Zev Etkinliği, Mele Derveş Zevi diye bilinen bir etkinlik. 300 yılı aşkındır bu etkinlik kutlanıyor. İnsanlar hem bedenen hem manen bir varlığın mirasçılarıdır. Bütün Balveren beldesinin ahalisi, yurt dışında ve şehir dışında olan vatandaşlarımız da gelir. Burada Kur'an-ı Kerim merkezli bir etkinlik yaparlar. İlk önce hatimleri indirip vefat eden babaların, dedelerin ruhlarına ithaf edilir. Şimdiye kadar bu etkinliğin sosyolojik olarak çok fayda sağladığını görüyoruz. Hem manevi hem maddi açıdan güzel bir etkinlik. Devamının sağlanması gerekir diye düşünüyorum. Bunun benzeri etkinlikler yöredeki pek çok köy ve beldede bulunuyor. Ama bunların önemli bir kısmı maalesef kaybedildi. Şükürler olsun ki burada bu etkinlik hiç kesintiye uğramadı. Sürekli ihya edildi. Bu bir Kadiriye tarikatının etkinliği. 1600’lü yıllarda bu bölgeye gelen Pir Ezdin adında bir zat bölgede irşat faaliyetlerinde bulunmuş, bu irşat faaliyetinin unutulmaması için de bu ve benzeri faaliyetler hep düzenlene gelmiştir” dedi.

Yaklaşık 300 yıldır, çevre köylerde yaşayanların da katıldığı Balveren mezarlığı ziyaretinde Kur'an-ı Kerim okunup, dua ediliyor. Öğle saatinde toplanıp, beraber namaz kılınıyor. İmamlar vaaz veriyor. Ziyarette, ailelerin pişirdiği yemekler 100 metre uzunluğundaki sofralara diziliyor. Yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı belde de insanlar aynı sofrada buluşurken, mezar başında dualar edilip, mezarlıklar onarılıp, ölülerin hayrına çocuklara şekerler dağıtılıyor. 

5.10.2023 |  Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü