uluslararasi-uludere-qilaban-sempozyumu-acik-havada-kil-cadirlarda-gerceklestirildi

Üniversitemiz tarafından düzenlenen Şırnak Valiliği, Uludere Kaymakamlığı, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası, Uludere Belediyesi, Uzungeçit ve Şenoba Belediyesi ile Hilal Belediyeleri’nin desteklediği Uluslararası Uludere (Qilaban) Sempozyumu etkinlikleriyle ilklere imza attı. 5 Ülkeden 73 bilim insanı ve araştırmacının katıldığı sempozyum; Uludere baraj göletinin kenarında açık havada ve kıl çadırlarda gerçekleştirildi. Öte taraftan sempozyuma katılan bilim insanları ve misafirler Uludereliler tarafından evlerinde konuk edildi.

Üç gün süren sempozyumda; tarih, sanat, arkeoloji, din, edebiyat, aşiret, turizm, ticaret, etnik yapılar, sosyal ve kültürel hayatını ele alan sempozyuma yurt içi ve yurt dışından 73 akademisyen katıldı.  Sempozyumda sunulan bildiriler kıl çadırlarda sunulurken sempozyum Uludere Baraj göletinin kenarında açık havada düzenlendi.

Gündüz saatlerinde 13 oturum halinde gerçekleştirilen sempozyumda akşam vakitlerinde ise şiir dinletileri, erbane eşliğinde kasideler ve dengbej sıtranlarıyla devam etti.

Sempozyumun son gününde ise Uludere’nin yaylası olan Beyaz Su mıntıkasında ayran ve gözleme ikramı yapıldı. Ardından ise sempozyuma katılanlar Uludere ilçe merkezinde yapılan düğüne katıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış’ın yanı sıra sempozyuma katılanların da halay çekti. Uludere’ye özgü yöresel kıyafetlerle ilk kez gören bazı bilim insanı ve araştırmacılar kıyafetlerin çok ilgi çekici olduğunu belirterek yöresel kıyafet giyenlerle fotoğraf çektirdiler. 

Sempozyumun geneline ilişkin bir açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Alkış, Şırnak ve yöresi gibi Uludere’nin de 1. Dünya Savaşı’nda İngiliz işgalcilerine karşı destansı bir kahramanlık gösterdiklerini, bundan dolayı da üniversite olarak Uludere’nin bu kahramanlıklarını tekrar hatırlatmak, öte taraftan Uludere’nin tarihini, sanatını, sosyo-ekonomik hayatını, dini alimlerini, kültürel ve turistik değerlerini görünür kılmak amacıyla Uluslararası Uludere (Qilaban) Sempozyumu’nu düzenlediklerini söyledi.

13.09.2023 |  Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü