uluslararasi-uludere-qilaban-sempozyumu-basladi

Uluslararası Uludere (Qilaban) Sempozyumu başladı. 8-9-10 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan sempozyum, Uludere merkezinde bulunan Nilüfer Konferans salonunda başladı. Şırnak Valisi Cevdet Atay, Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Murat Bulut, İl Emniyet Müdürü Cemal Dalman, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, Uludere Kaymakamı Bekir Yalçın, Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek, ülke içinden ve dışından 72 bilim insanı ve araştırmacı ile çok sayıda Uludereli katıldı.

Üniversitemiz tarafından düzenlenen Şırnak Valiliği, Uludere Kaymakamlığı, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası, Uludere Belediyesi, Uzungeçit ve Şenoba Belediyesi ile Hilal Belediyeleri’nin desteklediği Uluslararası Uludere (Qilaban) Sempozyumu açılış oturumu ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan ardından da protokol konuşmalarıyla devam etti.

Sempozyum düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Rurullah Öz’ün ardından kürsüye Uludere Belediye başkanı Sait Ürek ve Uludere Kaymakamı Bekir Yalçın gelerek birer konuşma yaptı. Daha sonra Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş bir konuşma yaptı.

Sempozyumun devamında ise Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, sempozyumun Uludere ilçemizin tarihinden, sosyal yaşamına, ekonomisinden turizmine, yemek kültürlerinden kıyafetlerine değin bütün yönleriyle ele alınacağı bir sempozyum olacağının altını çizerek şöyle devam etti; “Gerçekleştireceğimiz Uluslararası Uludere (Qilaban) Sempozyumu her yönüyle akademik camiada benzeri görülmemiş apayrı bir sempozyum olacaktır. 5 yabancı ülkeden ve yurt içinden toplam 73 bilim insanı ve araştırmacının katılacağı sempozyum, açık havada ve yöremizde kullanılan kıl çadırlarda oturumlar gerçekleştirilecektir. Sempozyumun diğer bir önemli farkı, sempozyuma katılan misafirlerimizi Uludere halkı evlerinde misafir edecektir. Bu yönleriyle sempozyumumuz, daha önce yapılan bütün sempozyumlardan farklılaşmaktadır. Başta valimiz Sayın Cevdet Atay, başta olmak üzere sempozyuma destek veren tüm kurumlarımıza şükranlarımı sunarım. Ayrıca sempozyumumuza tebliğleriyle katılan tüm bilim insanlarını ve araştırmacılara ve tüm Uludereli hemşerilerime çok teşekkür ederim.”

Şırnak Valisi Cevdet Atay ise sempozyumun ilçenin tarihine ışık tutacağını belirterek, “Coğrafya kaderdir. Ama biz bu kaderi en iyi şekilde değiştirmek için devletimizle, milletimizle uğraşacağız. Türkiye'nin en zengin petrol yatakları Şırnak’ta keşfedildi. Bu da bölge halkı bizim için büyük bir şans. Bu ülkenin ve milletin huzuru ve refahı için kendi bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızın daha iyi noktalara gelebilmesi için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Burada bugün kıymetli akademisyen hocalarımızın emekleriyle 3 gün sürecek bu sempozyum buranın tarihine bir ışık tutacak, geleceğine yönelik bir aydınlık olacak diye düşünüyorum. Ben sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum, emeği geçen herkesi kutluyorum” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından, sempozyum açılış oturumuna geçildi. Rektörümüz Prof. Dr. Abdurrahim Alkış’ın başkanlık ettiği oturumda; Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Araştırmacı-Yazar Müfit Yüksel ve Araştırmacı-Arşivci Mustafa Kara birer tebliğ sundular.

Sempozyum birinci oturumu, protokol ve katılımcıların birlikte hatıra fotoğraf çektirmesiyle son buldu. 

11.09.2023 |  Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü